Skip links

Amintiri de pe Frontul de Est

Synopsis

Un film de:

Radu Jude și Adrian Cioflâncă

O analiză cinematografică a unui album de fotografii făcute de Armata Română în timpul celui de al doilea Război Mondial.

Cum ar arăta un album foto realizat cu grijă de un Regiment al Armatei Române din al Doilea Război Mondial? Dintr-un noroc, avem un răspuns: Regimentul 6 Roșiori și-a creat albumul foto pe Frontul de Est. Deci acum putem vedea cum operează o „privire militară”, ce vede, ce vrea să păstreze în memorie pentru toată posteritatea. Am întrerupt sistematic fluxul acestui album foto tăcut cu texte preluate din alte documente – care dezvăluie ceea ce fotografiile au încercat să ascundă.

 

 

 Radu Jude este un regizor și scenarist român. În 2006, a realizat scurtmetrajul
Lampa cu căciulă câștigător a peste 50 de premii internaționale. Filmul de debutul al lui Jude, Cea mai fericită fată din lume (2009) a fost selectat pentru mai mult de 50 de festivaluri internaționale de film. Au urmat titluri precum Aferim!, și Toată lumea din familia noastră, care au câștigat mai multe premii. Premiera internațională a filmului Țara moartă la Locarno 2017 a marcat debutul său în filmul documentar Îmi este indiferent dacă în istorie vom intra ca barbari (2018) a câștigat Globul de cristal pentru cel mai bun film și Premiul Europa Cinema pentru etichetă la Karlovy Vary în 2018.
Tipărire cu majuscule și Ieșirea trenurilor din Gară (co-regiat cu Adrian Cioflâncă), au avut premiera la Berlinale Forum 2020.
Cel mai recent lungmetraj al său, Babardeală cu bucluc sau porno balamuc, a câștigat Ursul de Aur la Berlinale 2021.
În 2022, Jude a revenit la Berlinale cu un scurt documentar regizat împreună cu Adrian Cioflâncă: Amintiri de pe Frontul de Est.

 

Istoricul Adrian Cioflâncă este directorul Centrului de Studiu al Istoriei Evreilor din România „Wilhelm Filderman” și membru al Colegiului Consiliului Național pentru Studierea Arhivelor Securității. A fost membru al Comisiei Internaționale asupra Holocaustului din România (2003-2004) și expert în Comisia Prezidențială pentru Analiza Dictaturii Comuniste din România (2006), coautor al Rapoartelor Finale ale celor două comisii.

Din 2005, este membru al Delegației României la Alianța Internațională pentru Comemorarea Holocaustului. Tziporah Wiesel Fellow al Muzeului Memorial al Holocaustului din Statele Unite din Washington (2009). A editat, în colaborare, opt volume; ultimul: Discurs și violență antisemită în România modernă, Hasefer, București, 2020. A fost autor de studii în domenii precum istoria Holocaustului, istoria comunismului, violența politică, istoria culturală, teoria istoriei. Consultant pentru mai multe filme și piese de teatru. Co-regizor împreună cu Radu Jude al documentarului Ieșirea trenurilor din Gară (premiera mondială la Berlinale, în 2020), precum și al eseului documentar „Amintiri de pe Frontul de Est

Lasă un comentariu