Skip links

Belina

Sinopsis

Cu un repertoriu variat, axat mai ales pe muzica folk, Belina – numele de scenă al cântăreței evreică poloneză Lea-Nina Rodzynek (1925–2006) – care a reușit să construiască punți între națiuni și culturi.
Traumatizată de uciderea familiei sale și de un zbor aventuros de la Varșovia la Hamburg, unde a fost denunțată și arestată în timp ce stătea într-un lagăr pentru muncitori străini, ea a scăpat și a petrecut luni de zile ascunzându-se în Lübeck, unde a trăit cu frică pentru viața ei. După război, Belina a pornit pe drumul reconcilierii, susținând idealurile de toleranță și de egalitate în drepturi între germani, evrei și celelalte națiuni. Din acest motiv, povestea ei de viață, ambițiile și angajamentul ei social nu trebuie niciodată uitate.

 

 

 

Marc Boettcher

Semnificația remarcabilă a filmului. Regizorul Marc Boettcher a cunoscut-o personal pe cântăreața Belina în 2006 la Hamburg,unde trăia retrasă în anonimat. A vrut să afle mai multe despre artistă care, ca evreică poloneză, și-a pierdut aproape întreaga familie în timpul războiului, a fost
denunțată de propriii ei compatrioți și a scăpat cu greu de deportare cu ajutorul unui pastor.
Boettcher s-a întrebat cum a putut Belina, în ciuda traumei sale, să reprezinte tânăra Republică Federală în peste 120 de țări și să facă apel la reconciliere și toleranță.

Lasă un comentariu