Skip links

Fiddler – Scripcarul

 

Un portret intim al regizorului Norman Jewison și a poveștii “Scripcarului de pe Acoperiș”

Synopsis:

Cu o privire atentă asupra elementelor cinematografice, această sărbătoare a 50 de ani de la “Scripcarul pe Acoperiș” („Fiddler on the Roof”) regizată de Norman Jewison și povestită de Jeff Goldblum, ne arată cum îndrăgitul musical și-a făcut călătoria triumfătoare și periculoasă spre marele ecran.

 

 

 

 

 

Daniel Raim:  Regizor, Scenarist, Producător

Absolvent al Institutul American de Film din Los Angeles, nominalizat la premiul Oscar, realizatorul de film Daniel Raim este cunoscut pentru documentarele sale despre artiști de cinema trecuți cu vederea, inclusiv The Man on Lincoln’s Nose, nominalizat la Premiul Oscar 2001 pentru cel mai bun subiect de scurtmetraj documentar. Documentul din 2015 al lui Raim Harold and Lillian: A Hollywood Love Story a avut premiera ca o selecție oficială a Festivalului de Film de la Cannes și a fost nominalizat pentru The Golden Eye – Cannes. Pe lângă filmele sale despre teatru, Daniel a scris, produs și regizat 28 de documentare originale pentru colecția Criterion despre maeștri de cinema, printre care Yasujiro Ozu, Aki Kaurismaki, Buster Keaton, Andrei Tarkovsky și Alfred Hitchcock. În 2022, Daniel Raim își lansează noul lungmetraj documentar, Fiddler’s Journey to the Big Screen, despre regizorul Norman Jewison și realizarea filmului „Scripcarul de pe Acoperiș.

 

Declarația regizorului

“Documentarele mele păstrează istoria filmului și descriu arta, meșteșugul și sufletul filmelor prin portrete intime ale artiștilor de cinema.”

În 1999, în ultimul an de student la American Film Institute, l-am întâlnit pe regizorul Norman Jewison. La filmul „Scripcarului pe acoperiș” m-au dus când eram copil, bunicii mei, supraviețuitori ai Holocaustului. Filmul lui Jewison, inclusiv scenografia este uimitor din punct de vedere vizual și scrupulos cercetat al lui Robert Boyle, fiind o fereastră către lumea din care au venit bunicii mei, o lume care nu mai există și de aceea, realizarea acestui film a fost o muncă plină de pasiune, întinsă peste ani. Am vrut să fac un documentar care să exploreze arta, compasiunea și umanitatea lui Jewison, precum și căutarea sa spirituală, creativitatea sa în regia „Scripcarului pe acoperiș”

 

Full Synopsis

Toamna anului 2021 a marcat cea de-a 50-a aniversare a filmului “Scripcarul pe Acoperiș” („Fiddler on the Roof”), filmul numit „cel mai puternic film muzical realizat vreodată” (Pauline Kael The New Yorker). Povestită de Jeff Goldblum, “Călătorie Scripcarului spre Marele Ecran” (FIDDLER’S JOURNEY TO THE BIG SCREEN) surprinde prin umorul și dramatismul regizorului Norman Jewison în încercarea sa de a re-crea lumea pierdută a vieții evreiești din Rusia țaristă și de a re-imagina îndrăgita piesă de teatru, ca o epopee pe ecran lat.

Câștigătorul unui premiu Oscar, regizorul Daniel Raim ne invită pe scaunul său de regizor, în inima și mintea celuilalt mare regizor, Norman Jewison, folosindu-se de fotografii și fragmente de film nevăzute până acum, precum și pe interviuri originale cu Jewison, Topol (Tevye), compozitorul John Williams, scenograful Robert F. Boyle, criticul de film Kenneth Turan, textierul Sheldon Harnick și actrițele Rosalind Harris, Michele Marsh și Neva Small (fiicele lui Tevy).

Filmul explorează modul în care experiența de a face „Fiddler” îl definește pe Jewison ca artist și îi reînvie sufletul.

Lasă un comentariu